Els vescomtes Cabrera a Blanes

Per fi arribar el dia de la visita guiada proposta per l’oficina turisme de Blanes.

Comencem en Sa Palomera, on descobriré un Blanes amb molta historia….Entre el segle XI i XII o sigui època feudal.

Els vescomtes de Cabrera amb origen a la comarca d’Osona (Vic) mitjançant aliances matrimonials van se molt importants. A Catalunya els seus territoris arribaven de la Conca del Ter (la plana de Vic al nord de Tona, Collsacabra, Guillaries i zona marginal de la Selva fins Angles), de la Tordera (amb el Montseny i la zona marina entre Arenys i Blanes) i el riu Fluvià (plana d’En Bas).

A Blanes, i per facilitar llur assentament, li van concedir el privilegi de fer mercat setmanal i fira. Això donava molt moviment de diners i junt a les drassanes i el port faciliten  el creixement.

Seguim caminant pel passeig de Dintre, on avui es fa el mercat, que segles avanç es feia en el carrer Ample. L’Ajuntament esta construït  aprofiten part de la muralla. Te a dalt els 5 escuts representant, la  bandera de Blanes molt semblant-te a la Suiza, i el de les filadores, els terrasants (camperols) i els mestres d’aixa i la porta principal era per la plaça dels Dies Feiners. En el segle XIX la entrada principal es va fer pel passeig de Dintre, perquè els “ americanos” es feien les seves cases a primera línea de  mar, mes la entrada principal era pel passeig. El mar era un lloc de treball no de oci com ara.

20170815_153911

Continuem per la Font Gòtica que la va fer construir la comtessa Violant de Prades esposa de Bernat V,vescomte de Cabrera en aquella època estava al mig d’una plaça d’arcades. Si mires per la gelateria del costat veuràs con esta molt millor conservada i restes de la muralla.

 

Seguint per les portes de  entrada del Blanes feudal, a sobra tenim una verge . També el primer lloc on es posaven les peixateres.

 

Per fi ens encaminen pel carrer Nou, ve de abans ara ja es vell, on veiem el Castell dels Cabrera, junt a l’església de Santa Maria. La torre quadrada del campanar. Era forma rectangular. Vam establi la Cort en ell.

 

La part administrativa la portava Hostalric.

En la guerra del segadors es va destruir molt. El seu us era de caserna  i hospital, i el van rematar l’exèrcit de Bonaparte.

Vam baixar per  les escales al costat de la muralla. Segon la llegenda “de la creu en la muralla” que diu: que la vam fer i omplir de 100 calaveres amb espelmes per fer por als pirates.

I com sempre de cada visita surt una altre per conèixer l’església de Santa Maria que guarda els secrets però això serà un altre dia.

A mi nomes amb resta deixar-te el meu somriure marcat pel atemptat de Barcelona i desitjant la pau. Si t’agrada cli-ka.

 

Anuncis

2 thoughts on “Els vescomtes Cabrera a Blanes

Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: